چقدر از زلزله باید ترسید ؟

26 مه 2020| بانک مقالات| نویسنده: |

بشر همواره در برابر بلایای طبیعی آسیب­ پذیر بوده است و همراه با پیشرفت علم و تکنولوژی تلاش داشته که در برابر این موارد مقاومت بیشتری از خود نشان دهد. بلای زلزله و متعاقبا ترس از زلزله یکی از دغدغه های بزرگ کشور بوده که همواره با آن دست و پنجه نرم کرده است. زلزله های بوئین زهرا، منجیل-رودبار، بم، ورزقان، سرپل ذهاب، و … نمونه هایی از تجربه ما در برابر حرکات ناگهانی و غیرقابل پیش بینی زمین است.

اما وضعیت ما در حال حاضر چگونه است؟ آیا باید هنگام زلزله نگران جانمان باشیم و از ساختمان خارج شویم یا ساختمان ما در برابر زلزله مقاوم است؟ آیا ساختمان ضد زلزله اصطلاح درستی است؟ پاسخ به این سوالات در گرو جواب به دو سوال اساسی دیگر است؛ از چه زلزله و چه سازه­ای حرف می­زنیم؟

زلزله ­ها بزرگای متفاوتی دارند، معمول­ترین مقیاسی که برای تعیین بزرگی زلزله به کار می رود ریشتر است، اما این معیار نمی­تواند بیانگر همه ابعاد یک زلزله و تأثیری که بر ما می­گذارد باشد. فاصله ما از کانون زلزله، عمق زلزله، نوع گسل مسبب و پارامترهای دیگر نیز بر تأثیرپذیری ما موثراند.

در یک طبقه بندی فنی، بزرگی زلزله­ ها را بر مبنای تعداد دفعاتی که احتمال دارد در طول یک دوره زمانی به وقوع بپیوندد تقسیم ­بندی می­کنند. برای مثال، زلزله ­ای که هر 500 سال در یک منطقه اتفاق می­افتد، کوچکتر از زلزله­ای است که هر 2500 سال اتفاق می­افتد. پس تکلیف ما تا حدی با زلزله روشن شد. حال به سراغ سازه می­رویم.

 

تصاویر بیمارستان ایشینوماکی مجهز به جداگر لرزه ای پس از زلزله توهوکو

آیا ساختمان ما در برابر زلزله مقاوم است ؟

ساختمانی که در آن زندگی می­کنیم تا چه اندازه طراحی و ساخت اصولی­ ای داشته است؟ آیا در برابر هر زلزله ­ای مقاوم است؟ آیا ترس از زلزله به جا و منطقی است ؟ تا چه میزان خسارت برای ما قابل تحمل است؟ دقت به این نکته ضروری است که طراحی حداقلی مورد قبول مراجع فنی، مانند نظام مهندسی­ ها، در حال حاضر به گونه­ ای است که ساختمان های مسکونی در زلزله 500 ساله (زلزله­ هایی که در بالا ذکر شد همه جز این دسته ­اند)، جان ساکنین خود را حفظ کنند، اما خسارت­هایی مانند ترک خوردن دیوارها، تغییر شکل ماندگار ساختمان، خرابی محدود در تیرها و ستون­ها، تخریب نما، واژگونی وسایل منزل و … قابل انتظار است. پس در صورت حصول اطمینان از طراحی و ساخت اصولی سازه، نیاز به خارج شدن از ساختمان هنگام زلزله نیست. اما پس از زلزله مذکور، ساختمان باید به کل تخریب و نوسازی شود و یا عملیات بازسازی گسترده­ای در آن صورت گیرد. لازم به ذکر است که حساب سازه ­های مهم مانند بیمارستان­ ها از ساختمان­های مسکونی جداست، آنها باید بدون خسارت در برابر این زلزله­ ها، بدون وقفه به خدمت­ رسانی خود ادامه دهند.

با توجه به مواردی که ذکر شد، آیا امکان دارد که ساختمان را به گونه ­ای طراحی کنیم و بسازیم که در برابر زلزله مقاوم ­تر باشد و اصطلاحا تاب­ آوری بیشتری داشته باشد؟ پاسخ کوتاه به این سوال مثبت است. تعامل میان مالک، معمار، و مهندس سازه این امکان را فراهم می­کند که با بهره­ گیری از دانش و تکنولوژی­های نوین، ساختمان­ هایی بسازیم که خسارت در آن­ها در زلزله مورد انتظار (500 ساله یا 2500 ساله) به حداقل ممکن برسد. در این میان نقش مشاورین املاک نیز می­تواند تعیین کننده باشد، بالا بردن دانش خود و جمع ­آوری اطلاعات فنی ساختمان­ ها و مشاوره دادن به مشتری­ ها در انتخاب ساختمانی ایمن­ تر در برابر زلزله می­تواند در فرآیند ساخت و ساز راه گشا باشد و سرنوشت شهرهای ما را رقم بزند.

پیرامون بحث میزان خسارات سازه در زلزله مورد انتظار بحث ­های فراوانی مطرح می­شود. اینکه امکان دارد این خسارات به صفر برسد و یا به نحوی در بخش­هایی از سازه متمرکز شود که تعویض و بازسازی آن­ها پس از زلزله با صرف کمترین هزینه و زمان امکان­پذیر باشد؟ نسل جدید آیین­ نامه ­ها، با رویکرد طراحی بر اساس عملکرد، این قدرت انتخاب را به مالکان و مهندسین می­دهد. برای مثال، خواست کارفرما این است که ساختمانش (اعم از اعضای اصلی سازه مانند تیر و ستون و همچنین اجزای غیرسازه­ ای مانند نما، تاسیسات، و وسایل) در زلزله 500 ساله هیچ خسارتی نبیند، و در زلزله 2500 ساله نیز با خسارات محدودی عملکرد خود را حفظ کند. علم نوین، برای عملی کردن نیازهایش، تکنولوژی­ های نوین هم می­طلبد. تکنولوژی­ های نوین، (در اینجا به روش­های کنترل ارتعاشات لرزه­ ای اشاره داریم) به دو صورت عملکرد سازه را در برابر زلزله ارتفا می­دهند: 1- کاهش شتاب منتقل شده به سازه در هنگام زلزله (جداسازهای لرزه ­ای) 2- تلف کردن انرژی وارد شده به سازه و متمرکز کردن آن در خود (میراگرها و مهاربندهای کمانش­ تاب).

جداساز لرزه ای LRB در ساخت بیمارستان مشهد
جداسازهای لرزه ای در بیمارستان امام حسین (ع) - مشهد

تجهیزات نوین لرزه ای به زبان ساده

به بیان ساده، جداسازهای لرزه ­ای به تجهیزاتی اتلاق می­شود که در زیر ساختمان قرار می­ گیرند و کل سازه را از زمین جدا می ­کنند، بنابراین بخش عمده حرکات ناشی از زمین لرزه­ به ساختمان منتقل نمی­ شود و طبیعتا خسارات به حداقل ممکن می­رسد. میراگرها اما در بخش­هایی از اسکلت سازه اضافه می­ شوند و به عنوان فیوز عمل می­کنند. انرژی منتقل شده به سازه در این تجهیزات تلف می­ شود و به دیگر بخش­های سازه آسیب نمی­ زند. نگاه به تجربیات دیگر کشور­های لرزه­ خیز مانند ژاپن نشان می­ دهد که پس از زلزله بزرگ کوبه در 1995، استقبال از این سیستم­ها به شدت افزایش پیدا کرد. به صفر رساندن تلفات جانی و کاهش هزینه­ های بازسازی بعد از زلزله دو دلیل عمده این رویکرد بوده است. این تجهیزات عملا در زلزله ­های مختلف عملکرد چشمگیری از خود نشان داده ­اند. یکی از نمونه ­های بارز بیمارستان صلیب سرخ ایشینوماکی است که در زلزله 9 ریشتری توهوکو در سال 2011 بدون خسارت به خدمت رسانی خود ادامه داد.

تجهیزات کنترل ارتعاشات لرزه­ ای چند سالی است که در کشور ما رواج پیدا کرده است. ما از ابتدای ورود این تکنولوژی­ها به ایران دست­ اندر کار فعالیت­های مهندسی و ترویجی در این زمینه بودیم و همواره تلاش کردیم که با درنظر گرفتن معیارهای فنی و اقتصادی بهترین گزینه را پیش روی کارفرما قرار دهیم. درباره روش­های کنترل ارتعاشات لرزه ­ای، سابقه پروژه­ ها در ایران، و فعالیت­های ما در سایت پارس سایزمیک بیشتر بخوانید

جداساز لرزه ای LRB
جداسازهای لرزه ای در مجتمع مسکونی - تهران
سازه مقاوم در برابر زلزله توسط مهاربند BRB
استفاده از مهاربند کمانش تاب در ساختمان مسکونی - تهران

جمع­ بندی مواردی که ذکر شد به صورت خلاصه بیان می­کند که سازه مورد نظر در صورت طراحی و ساخت اصولی و فنی و مطابق با آیین­ نامه­های روز، ایمنی جانی ساکنین را حفظ می­کند، اما ساختمان متحمل خسارت­ هایی در بخش­های سازه­ای و غیرسازه ­ای می­شود. برای به حداقل رساندن این خسارت­ ها و کاهش هزینه ­های بازسازی پس از زلزله روی­ آوردن به روش­های طراحی و تکنولوژی­ های نوین بسیار راهگشا خواهد بود.

در انتها ذکر این نکته ضروری است که به منظور تسهیل در فهم مطالب پیچیده مهندسی سازه برای عموم، ساده سازی­ هایی در متن فوق انجام گرفته و از وارد شدن به مباحث تخصصی پرهیز شده است. در عین حال سعی بر این بوده که مفاهیم اصلی به درستی و به­ جا منتقل شود و از دید مخاطبان و همکاران متخصص نیز حق مطلب ادا شود. امیدواریم که این هدف تأمین شده باشد.

مطالب مرتبط: