تلفیق هنر معماری و مهندسی زلزله در پروژه اپل پارک (جداسازی لرزه ای سه قوسی)

08 سپتامبر 2018| بانک مقالات| نویسنده: |
جداسازی لرزه ای سه بعدی ساختمان اپل پارک
موقعیت ساختمان اپل پارک در منطقه به شدت لرزه خیز ایالت کالیفرنیا

مقدمه

 

اپل پارک ساختمانی ۷ طبقه (۲ طبقه زیرزمین و ۵ طبقه روی زمین) با ۲۶۰ هزار متر مربع زیربنا است؛ با اتمام عملیات ساخت آن در سال ۲۰۱۷ نزدیک به ۱۳۰۰۰ نفر از کارمندان شرکت اپل در آن مشغول به کار شدند. طراحی معماری این ساختمان توسط نورمن فاستر سرشناس صورت گرفته و طراحی سازه آن به عهده شرکت ARUP بوده است. این پروژه ۵ میلیارد دلاری بگونه ای طراحی و ساخته شده است که قادر به تأمین انرژی، آب و غذای ساکنین خود است.

نکات بسیاری این ساختمان را ویژه کرده است که از جمله آن، استفاده از جداساز اصطکاکی پاندولی سه قوسی برای جداسازی لرزه ای آن است.

فاصله محل احداث پروژه از گسل فعال سن آندریاس تقریباً ۹ کیلومتر می باشد و با توجه به سرمایه صرف شده جهت طراحی و ساخت این ساختمان منحصر به فرد، راه حلی دیگری جزء استفاده از سیستم جداسازی لرزه ای جهت کنترل و محدود سازی خسارات وارده بر ساختمان تحت اثر زلزله هایی با بزرگاهای مختلف وجود نداشت.

معرفی سیستم جداسازی لرزه ای پروژه

 

سیستم جداساز لرزه ای ساختمان شامل ۷۰۰ عدد جداساز اصطکاکی پاندولی سه قوسی است که ظرفیت جابجایی هر کدام ۱۳۲۰± میلیمتر و وزن هریک از آن ها نیز در حدود ۷ تن می باشد و ساخت و آزمایش آنها حدود ۶ ماه زمان برده است.

انبار جداساز اصطکاکی پاندولی پروژه پارک اپل
جداسازهای اصطکاکی پاندولی پروژه پارک اپل
تصویر سیستم جداسازی لرزه ای در مرحله اجرا
تصویر سیستم جداسازی لرزه ای در مرحله اجرا

چرا جداساز اصطکاکی پاندولی سه قوسی؟

 

۱- با توجه به اینکه سختی جداسازهای اصطکاکی پاندولی به جرم وابسته است، لذا همواره مرکز سختی سیستم جداساز لرزه ای بر مرکز جرم ساختمان منطبق بوده و در نتیجه اثر مود پیچشی که در مورد این ساختمان نیز بحرانی است، از بین خواهد رفت.

تصویر شماتیک از جداساز اصطکاکی پاندولی سه قوسی
تصویر شماتیک از جداساز اصطکاکی پاندولی سه قوسی

با توجه به محاصره شدن ساختمان با گسل های مختلف، امکان وقوع زلزله های با شدت های مختلف در محل پروژه وجود دارد. لذا باید از سیستم جداساز لرزه ای استفاده نمود که قابلیت برنامه ریزی جهت عملکرد مختلف در سطوح خطر لرزه ای مختلف را داشته باشد. در حال حاضر تنها سیستم جداساز لرزه ای که به دلیل دارا بودن مشخصات مختلف حرکتی مختلف (ضریب اصطکاک و شعاع دورانی) این قابلیت را دارد، سیستم جداساز اصطکاکی پاندولی سه قوسی است.

عملکرد مرحله ای جداساز اصطکاکی پاندولی سه قوسی
عملکرد مرحله ای جداساز اصطکاکی پاندولی سه قوسی

* استفاده از مطالب این صفحه با ذکر منبع و لینک مستقیم به آن، بلامانع است.
جهت مطالعه بیشتر در موضوع چگونگی عملکرد و انواع سیستم های جداساز اصطکاکی پاندولی به مقاله «معرفی جداساز اصطکاکی پاندولی»، مراجعه نمایید.

منابع:

www.earthquakeprotection.com

www.arup.com